Sklopivi ili gumeni čamac sa tvrdim dnom (RIB)

Sklopivi ili gumeni čamac sa tvrdim dnom (RIB)

 
 

Sklopivi gumeni čamci glavni su predstavnici gumenjaka na napuhavanje, koji potječu od prvih sklopivih pomoćnih čamaca i vojnih gumenjaka. Naravno, moderni sklopivi gumenjaci znatno su poboljšani: krmeno zrcalo motora, tvrde podnice, “V” oblik trupa i mnogo drugih izvrsnih karakteristika. Sve je savršeno, osim jednog dijela – dna. Dno je mekano! U nekim situacijama, to može biti dobra u nekim loša karakteristika. Mekano dno omogućuje Vam vožnju na divljoj obali, bez brige o oštećenjima trupa, jer je mekan. Svi sklopivi čamci su veoma pogodni za nošenje kada su složeni. Izvrsno! … Ali svaki sklopivi čamac sanja o tome da postane RIB: gumenjak s tvrdim dnom. RIB je pokušaj kombinacije konvencionalnog plovila i gumenjaka – “zlatna sredina”. RIB je pokušaj kombinacije svih prednosti gumenjaka i konvencialnih plovila i otklanjanje njihovih nedostataka. Taj se pokušaj čini uspješnim i vrlo obećavajućim.

Na primjer:

– Otpor kretanja mekanog dna u vodi veći je nego za tvrde materijale kao što su plastika ili metal – stoga sklopivi čamac nije najbolji izbor. Najveću brzinu postižu gumenjaci sa tvrdim dnom.

– Svojstva mekanog materijala omogućavaju vrlo malo oblika dna sklopivih čamaca. Čak i ako je dno ‘V’ oblika, mekano dno ne dopušta nikakve hidrodinamičke promjene. To se može sa lakoćom postići kod gumenjaka sa tvrdim dnom.

– Udobnost i osjećaj stabilnosti. Sklopivi čamci idealni su za sportsku upotrebu, iako su vrlo slabo opremljeni, dok će Vam RIB gumenjaci pružiti pravi komfor – pružaju Vam i mnoštvo različitih mogućnosti.

– Montaža: Kod gumenjaka sa tvrdim dnom nećete trebati naprezati mišiće svaki put kada se uputite na plovidbu – sve je spremno, samo ga trebate napuhnuti i krenuti.

RIB nije samo jedan između čamaca na napuhavanje – RIB je nova razina uživanja. U praksi, većina ljudi postane ljubitelj RIB gumenjaka već nakon prvog pokušaja. Naravno, RIB gumenjaci su malo skuplji i teži, zauzimaju više mjesta i zahtijevaju više njege, ali su svakako vrijedni razmišljanja o njihovoj kupnji.

 

Sklopivi ili RIB gumeni čamac

ZnačajkeSklopivi gumeni čamacRIB
PlovnostDOBRAODLIČNA
BrzinaSREDNJAVEĆA
UdobnostSREDNJAPUNO VEĆA
ZnačajkeOSNOVNEPUNO VIŠE
Vrijeme sastavljanjaSREDNJEPUNO VIŠE
ČvrstoćaSREDNJAPUNO VEĆA
Prostor za pohranuSREDNJIPUNO VEĆI
TežinaLAGANTEŽI
CijenaSREDNJASKUPLJI

Share this post