Kako usidriti gumeni čamac

Kako usidriti gumeni čamac

 
 

Sidrenje gumenog čamca jednostavnije je od klasičnog plovila, jer je gumeni čamac mnogo lakši. Za učinkovito sidrenje potrebno Vam je: sidro, čelični lanac, škopci i konop.

– VRSTA SIDRA: Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta sidra i uglavnom su svi dobri, međutim, za gumene čamce, preporučujemo da odaberete sidro koji nema oštre rubove/dijelove, koji bi mogli oštetiti tubuse.

– TEŽINA SIDRA: Za manje čamce dužine oko 6 m i ukupne mase do 1000 kg za izračunavanje možete koristiti jednostavnu formulu koja će vam pomoći pri odabiru odgovarajuće težine sidra:

ZA ČAMCE DO 3 M DUŽINE = 4-5% UKUPNE TEŽINE ČAMCA

ZA ČAMCE OD 3 M – 6 M DUŽINE = 3% UKUPNE TEŽINE ČAMCA

ZA ČAMCE PREKO 6 M DUŽINE = 1-2% UKUPNE TEŽINE ČAMCA – Ako niste sigurni, izaberite teže sidro – nećete požaliti!

– LANAC: Lanac za male čamce nije obavezan, ali je poželjno imati ga. Uzmite 1,5-2 m čeličnog lanca i odmah ćete primijetiti razliku. Učinak sidra time ćete povećati do 1,5-2 puta.

– KONOP: Konop ne mora imati nikakve posebne karakteristike, samo se osigurajte da je dovoljno čvrst i dovoljno dug. U slučaju da želite da Vas sidro čvrsto drži, dužina konopa mora biti 10 puta duža od dubine vode ispod čamca. U takvom slučaju, sidro će najbolje obaviti svoj posao.

 

adv-anchor1

 

U slučaju sidrenja u lošim vremenskim uvjetima (uzburkanog mora s jakim vjetrom) ili kada želite fiksno usidriti čamac, poželjno je korištenje dva sidra. To će Vam oduzeti malo više vremena, ali ćete sigurno ostati na jednom mjestu.

 

adv-anchor2

 

Share this post