Zimovanje gumenog čamca

Zimovanje gumenog čamca

Najbolji način je, naravno, da ne ostavljate svoj čamac na otvorenom – samo ga zamislite ispod hrpe snijega. U slučaju da, nažalost, nemate mogućnost zimovanja, a čamac ostaje na otvorenom, imajte na umu sljedeće savjete:

– Niska temperatura: Nije štetna za tkanine (najniža radna temperatura za većinu tkanine na čamcu je do -30 °C), ali postoje neka ograničenja – neki materijali na niskim temperaturama gube svoju elastičnost i mogu se oštetiti kod premještanja na niskim temperaturama. Prije premještanja potrebno je takve materijale najprije zagrijati na sobnu temperaturu.

– Pokrivalo: Za dugoročno zimovanje standardna pokrivala nisu dovoljna. Prikladno pokrivalo je nešto veće, sa dodatnim prostorom sa strane, koji omogućava cirkulaciju zraka. Pokrivalo mora biti tako veliko da pokrije cijeli čamac, a ne samo gornju površinu. Dobar primjer za to je izgradnja svojevrsnog okvira oko pokrivala, koji podsjeća na šator.

– Prikolica: U slučaju da se čamac nalazi na prikolici, pokušajte pod njim sastaviti čvrstu površinu na kojoj će stajati prikolica i na taj način rasteretiti kotače i opruge.

– Motori: Vrijeme zimovanja je dobra prilika za servisiranje motora radionici. U svakom slučaju, zimovanje motora na otvorenom nije najbolje rješenje i zato preporučamo da skinete motor sa čamca i pohranite ga odvojeno.

Share this post