Folding or hard bottom rubber dinghy (RIB)

Folding or hard bottom rubber dinghy (RIB)

 
 

Sklopivi gumeni čamci glavni su predstavnici gumenjaka na napuhavanje, koji potječu od prvih sklopivih pomoćnih čamaca i vojnih gumenjaka. Naravno, moderni sklopivi gumenjaci znatno su poboljšani: krmeno zrcalo motora, tvrde podnice, “V” oblik trupa i mnogo drugih izvrsnih karakteristika. Sve je savršeno, osim jednog dijela – dna. Dno je mekano! U nekim situacijama, to može biti dobra u nekim loša karakteristika. Mekano dno omogućuje Vam vožnju na divljoj obali, bez brige o oštećenjima trupa, jer je mekan. Svi sklopivi čamci su veoma pogodni za nošenje kada su složeni. Izvrsno! … Ali svaki sklopivi čamac sanja o tome da postane RIB: gumenjak s tvrdim dnom. RIB je pokušaj kombinacije konvencionalnog plovila i gumenjaka – “zlatna sredina”. RIB je pokušaj kombinacije svih prednosti gumenjaka i konvencialnih plovila i otklanjanje njihovih nedostataka. Taj se pokušaj čini uspješnim i vrlo obećavajućim.

Na primjer:

– Otpor kretanja mekanog dna u vodi veći je nego za tvrde materijale kao što su plastika ili metal – stoga sklopivi čamac nije najbolji izbor. Najveću brzinu postižu gumenjaci sa tvrdim dnom.

– Svojstva mekanog materijala omogućavaju vrlo malo oblika dna sklopivih čamaca. Čak i ako je dno ‘V’ oblika, mekano dno ne dopušta nikakve hidrodinamičke promjene. To se može sa lakoćom postići kod gumenjaka sa tvrdim dnom.

– Udobnost i osjećaj stabilnosti. Sklopivi čamci idealni su za sportsku upotrebu, iako su vrlo slabo opremljeni, dok će Vam RIB gumenjaci pružiti pravi komfor – pružaju Vam i mnoštvo različitih mogućnosti.

– Montaža: Kod gumenjaka sa tvrdim dnom nećete trebati naprezati mišiće svaki put kada se uputite na plovidbu – sve je spremno, samo ga trebate napuhnuti i krenuti.

RIB nije samo jedan između čamaca na napuhavanje – RIB je nova razina uživanja. U praksi, većina ljudi postane ljubitelj RIB gumenjaka već nakon prvog pokušaja. Naravno, RIB gumenjaci su malo skuplji i teži, zauzimaju više mjesta i zahtijevaju više njege, ali su svakako vrijedni razmišljanja o njihovoj kupnji.

 

Sklopivi ili RIB gumeni čamac

ZnačajkeSklopivi gumeni čamacRIB
PlovnostDOBRAODLIČNA
BrzinaSREDNJAVEĆA
UdobnostSREDNJAPUNO VEĆA
ZnačajkeOSNOVNEPUNO VIŠE
Vrijeme sastavljanjaSREDNJEPUNO VIŠE
ČvrstoćaSREDNJAPUNO VEĆA
Prostor za pohranuSREDNJIPUNO VEĆI
TežinaLAGANTEŽI
CijenaSREDNJASKUPLJI

Share this post