Sigurnosna oprema

Sigurnosna oprema

 
 

1. OSOBNI PLUTAJUĆI UREĐAJI (OPU)

Osobni plutajući uređaji su obvezni po svim pomorskim zakonima u svim zemljama svijeta. Postoje različite vrste:

– Prsluk za spašavanje sa podrškom za vrat

– Obalni plutajući prsluk za spašavanje sa podrškom za vrat

– Lagani prsluk za spašavanje bez potpore za vrat

– Uređaji za bacanje: jastuci, pojasevi za spašavanje, potkove na napuhavanje

– Plutajuća odjeća (jakne, hlače, itd.)

 

adv-lifejacket

 

Kako biste odabrali pravu i zakonom određenu opremu, najbolje je da se obratite uredu za sigurnost na moru. U svakom slučaju, uređaji bi trebali imati službeno odobrenje za uporabu. I ne zaboravite – TO MOŽE BITI VAŠA POSLJEDNJA I JEDINA ŠANSA DA PREŽIVITE!

 

2. SIGNALI I SVJETLA

Noćna plovidba bez svjetala jednostavno je glupa i protuzakonita. Vodite brigu da svjetla budu u dobrom stanju. Provjerite lokalne navigacijske upute i pravila u vezi navigacijskih signala i prikupite potrebne dozvole za navigacijsku opremu, budući da različite zemlje imaju različite propise.

 

adv-lights

 

Zvučne signale, poput zviždaljke, sirene i vizualne signale za hitne slučajeve, kao što su rakete, dimne baklje, pa čak i jednostavne električne svjetiljke, vrlo je praktično imati na čamcu – nemojte ih zaboraviti.

 

3. RUČNI VHD RADIO

Naravno, radio nema nikakve veze sa čamcem, ali svaki nautičar mora razmišljati o njemu. Radio je u današnje vrijeme prijenosan, nije težak i vrlo je jednostavan za korištenje.

 

adv-radio

 

Postoje mnogi razlozi zbog kojih bi radio trebao biti s vama na čamcu, uzmite ga. Neće Vam trebati za razgovor, ali Vam može biti od velike koristi kada budete zvali ‘UPOMOĆ!’.

U slučaju da se nađete u problemima korištenjem VHF kanala broj 16 biti ćete povezani sa obližnjim spasiocima i najbližim čamcima.

 

4. APARAT ZA GAŠENJE POŽARA

Aparat za gašenje požara (čak i najmanji) dio je preporučene opreme za svaki čamac. Naravno, korištenje na manjim čamcima nešto je složenije. No, za veće čamce, posebno za čamce s ugrađenim spremnikom goriva, gotovo je obavezna oprema.

 

adv-fire

 

Čak i ako ga nikada ne budete koristili na čamcu, možda će zetrebati nekom drugome na moru ili u marini.

Share this post